Litteraturuppgift Sportlov 2011 Calle NV10B

Guldkompassen

Calle NV10B



 

Presentation

 

Guldkompassen.

Romanen Guldkompassen är skriven av Phillip Pullman från England. Boken utspelar sig i Oxford, dock är det inte vår världs Oxford utan ett Oxford i en annan värld. Det som gör den här världen speciell är att det ger ett intryck av mittersta 1900-talet. Boken handlar om lyra som är 12 år. Hon har levt hela sitt liv på Jordan Collage i Oxford. Sedan kidnappas många barn av de mystiska ”Slukarna”, däribland hennes bästa vän Roger. För att rädda honom reser hon till Norden med sina nya vänner Zigenarna. På färden bär hon med sig ”Guldkompassen” som egentligen är ett instrument som kallas Alithiometer som om man avläser den rätt, kan berätta sanningen på varenda fråga (Alithea betyder sanning på Latin och meter betyder att mäta).

 

Det Lyra inte vet är att kampen går mycket djupare än så, hon är ett speciellt barn. Hon är Dotter till Lord Asriel som har upptäckt ett sätt att färdas mellan världar. Detta är djupt ketiskt enligt kyrkan som gör allt för att stoppa honom. Lyra är förutbestämt av ödet att spela en stor, om inte den största rollen i detta äventyr som vänder hela hennes värld uppochned.

 

Aspekter

 

  1. Surrealistiska inslag

Det finns en del surrealistiska inslag i Lyras värld, den är lik våran på många sätt men det finns saker som är ren Science fiction. Det mest spektakulära är att människornas själar har en fysisk form utom kroppen som tar form av ett djur. Detta ”Själdjur” kallas Daimon och är långt ifrån ett djur. Det kan prata med sin människa och ändra sin form till olika djur när man är ung. När man växer upp så tar Daimonen en fast form. Detta kan säga lite om vilken sorts människa man är. Har man ett Lejon som Daimon innebär det att man är lite som ett lejon som människa, lejons kännetäcken såsom Mod eller Blodtörst.

 

Daimonen har även ett beteende som speglar människornas känslor. Är man arg så ter sig Daimonen därav aggressiv. Det visas genom att Daimonens djurskepnad visar sina tecken på ilska, en katt skulle t.ex. resa rygg och fräsa. Dessa emotionella är mycket visuella och kan avgöra duster och tvister, om två personer är i en mental kraftmätningar är även Daimonerna det, och resultatet av det innebär att den ena människan accepterar den andras dominans. Är konflikten fysisk så slåss Daimonerna med varandra och människorna med varandra, Detta är oföränderligt. En männsika rör aldrig under några omständigheter en annans människas Daimon, det är det största ettiketsbrott man någonsin kan begå, att vidröra en annan människan själ. ”Detta tabu var så starkt att inte ens en krigare i strid någonsin rörde en annan människan Daimon” - Sid 96

 

Andra aspekter är de varelser som finns förutom människor. Det finns till exempel Pansarbjörnar, Iorek Byrnison är en av dessa stora isbjörnar som klär sig i rustningar och är intelligenta som människor. De har byggda samhällen på Svalbard och lever där.

 

Det som gör världen som boken utspelar sig i så surrealistisk men ändå lik är det de många likheterna med verkligheten. De geografiska likheterna är stora, Oxford och alla andra stora städer i Storbritannien, Lappland, Marocko, Europa nämns många gånger. Dessutom kan man ana fler platser och länder. Ett land som benämns ”Nipon” verkar vara Japan, Nipon är det Japanska namnet på Japan så det skulle inte förvåna om det visade sig vara så. Tartarer är troligen motsvarande till Eskimåer, de beskriv som korta med överlevandsnödvändigt fett, små smala ögon, säljägare, färdas med släde, har många ord för snö och är iklädda skinkläder. Man får även höra om Muskoviter. I boken lever de i väster om Europa och är ett stort folk som britterna respekterar men inte är goda vänner med. Jag tänkte att det kunde vara Ryssland, och mycket riktigt. Vid lite research så visar det sig att Moskovien är ett gammalt ord för ett stort rike som sedan blev Dagens Ryssland.

 

Teknikmässigt så är de också likt. Det finns bilar och kolgruvor. Olikheter är dock att man i luften färdas modernast via zeppelinare inte flygplan eller helikopter, det finns stora Atlantångare men man seglar ändå med äldre segelfartyg, hästar är fortfarande ett betydande färdmedel. Energikällorna är dock mycket annorlunda, man använder sig av atomkraft till största delen. Vilket verkar vara likt kärnkraft på något sätt, men det är svårt att sätta fingret på.

 

Allt detta gör det mycket svårt att försöka bestämma en tid och plats. Miljöerna verkar väldigt lika jorden, det är det ingen tvekan om. Det är väldigt likt hur samhällena har utformat sig också men det finns dessa Fantasy-inslag som gör sig väldigt tydliga. Under bokens gång så får man även veta att det existeras parallella världar till den som boken utspelar sig i. Tidsmässigt känns det som runt 1930 med inslag från modernare tid med teknik samt från äldre tid om man funderar på sociala situationer såsom att män och kvinnor hålls väldigt åtskilda och att samhället är odemokratiskt och väldigt feodalt.



  1. Budskapet

 

Eftersom boken är klassad som ett Fantasydrama så tycker jag det kan vara svårt att hitta djupa budskap och underförstådda meningar i sådana böcker, dock så tycker jag att jag kan ha hittat något som har en koppling till dagens samhälle.

 

Lyra ger sig iväg till Norden för att hitta och rädda de försvunna barnen och sin vän Rodger. Hon upptäcker att anledningen till barnen kidnappats är att vetenskapsmän försöker skära bort barnens Daimoner. Anledning till detta är att man har upptäckts något som kallas ”Stoft”. Med speciell utrustning har man insett att det faller ner som mikropartiklar från skyn och fastnar på människor, men inte på barn, inte innan barnen har kommit in i puberteten. Kyrkan ser det som synd, att barnen är oskuldsfulla innan de träder in i vuxenlivet och då börjar dra till sig stoft och synd.

 

Medicinskt utbildade personer utför experiment på barnen för att försöka skära bort länken, för de är övertygade om att människa utan länk till sin Daimon inte drar till sig något stoft och inte har någon synd. Lyra och hennes vänner och allierade försöker dock stoppa detta, de vill att allt ska förbli som det varit, naturligt och genuint.

 

Detta förde direkt mina tankar till gentik och genteknik. Att man till exempel kan genmodifiera en ko så att den ändras sin fysiska natur till mycket större och köttigare så att vi människor kan få mer kött utan den. Det förs stor debatt om detta, om det är etiskt rätt att ändra på naturen, och hur långt detta ska gå, ska föräldrar med genteknikens hjälp kunna ”designa” sina egna barn?

 

Vad som pågår i Lyras värld känns lite likt det som händer i vår, att människan börjar gräva i de allra minsta beståndsdelarna i vår värld. Att vi kan utmana naturen i att skapa nya och komplicerade varelser. Vissa kallar det perfektion, men om alla blir perfekta så kommer världen bli ensidig och trist. Även om vi är skapade av en gud eller slumpmässig evolution och många biologiska lyckträffar samt förutsättningar så är vi dugliga, vi behöver inte ändra oss, att ett barn kan födas och utvecklas av vår grundbiologi är tillräckligt fantastiskt.

 

Lyra bekämpar detta för hon tycker att det är fel etiskt, samtidigt är hennes värld också i konflikten om rätt och fel, vilket leder till bokens stora konflikt. Jag tror författaren kan vilja säga oss något om genteknikens inverkan på jordens framtid.

 

Jämförelse med boken Stormvarning skriven av Anthony Horowitz

Boken Stormvarning handlar om fjortonårige Alex som liksom Lyra är född i England. Hans  föräldrars sanna natur och förehavanden är för honom okända, även det överensstämmande med Lyra. Alex värvas av engelska spionorganisationen M16 för att lösa fallet där det stora företaget ”Storm Breaker” som tillverkar datorer. När företaget inleder en förvånande kampanj vilken ska ge varande elev en gratis ny dator misstänker M16 att det ligger ondskefulla motiv bakom och sätter Alex på fallet.

 

Böckerna är vid första ögonkastet hela olika, helt olikt skriva och helt skilda genrer. Böckerna är som ytligast olika men när man tänker lite djupare så inser man att det finns en hel del likheter.

 

Båda böckerna handlar om barn som i livet varit ensamma och utan nära vuxna, detta har dock ändå inte gjort dem till elaka barn utan båda är målmedvetna och kämpar för vad de tror på. Både Lyra och Alex dras även under unga år in i stora konflikter som de inte riktigt förstår. Detta hindrar dem ändå inte att kämpa väl och klara sig ut många knipor.

 

Barn som måste ta eget ansvar mot stora problem som inte borde vara deras utan skötas av vuxna förekommer tyvärr inte bara i böcker, många barn får klara sig igenom livssituationer helt ensamma, med till exempel föräldrar som missbrukar, barn som lever på gatan, barn som ensamma får växa upp och klara sig bäst dem kan i livet. Detta förekommer både i Sverige och andra länder, I-land som U-land. Detta är fel, att bara barn ska behöva få ta så mycket, båda börda och ansvar. Samtidigt fascineras man av hur mycket barn kan klara med sin fantasi och övertygelse. Ett barn kan se saker som så mycket lättare än en vuxen och därför göra det möjligt.

 

Barn tänker inte på den tid som gått eller den tid som kommer. De njuter ögonblicket, vilket få av oss gör.

Jean de La Bruyère

 

 


Kommentarer
Postat av: F E B R U A R I T J E J

Är det du på bilden i headern? :)

2011-03-08 @ 22:03:29
URL: http://februaritjej.blogg.se/
Postat av: Calle

ja det är jag :o Svarar så här för fattar inte riktigt den här blogggrejen :(

2011-03-09 @ 13:38:25
URL: http://content.blogg.se/
Postat av: manneniblå

cool frilla du har där!

2011-03-09 @ 13:41:21
Postat av: Poolen

Festligt!

2011-03-09 @ 13:43:32
Postat av: Calleee

Tackar :)

2011-03-09 @ 13:43:45
URL: http://content.blogg.se/
Postat av: HALVAPRIS

nämen oj oj oj, fi fin fin blogg blogg blogg

2011-03-09 @ 13:45:51
Postat av: Kebabnekaise - En riktig höjdare

wow

2011-03-09 @ 13:46:28
Postat av: Anonym

2011-03-09 @ 13:48:15
URL: http://content.blogg.se/
Postat av: Anonym

Tack :D

2011-03-09 @ 13:48:38
URL: http://content.blogg.se/
Postat av: wwwwwwwwooooooooooppppppppp

2011-03-09 @ 13:58:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0